Hozzávalók: (Nagy tepsiben készítem, ami kb. 4 felnőttnek elegendő mennyiség.)
kb. fél kg liszt (fehér finomliszt, vagy tönkölyliszt, ízlés és pénztárca kérdése)
kb. 2 dl tej (lehet szója, vagy rizstej is)
mokkás kanál cukor és ua. só
élesztő (hűtősből fél csomag, szárítottból 1 csomag)
bazsalikom
paradicsomszósz
oreganó
kis fej hagyma
feltétnek szalámi vagy sonka szeletek szalagra vágva
trappista sajt vagy mozarella
olajbogyó
(Természetesen a feltétet bárki kedvére módosíthatja, ez csak egy lehetőség a sok közül:-))
Elkészítés:
A lisztet összedolgozom a tejben felfuttatott élesztővel, a tészta könnyen dagasztható állagúvá kell váljon, ha keményebbre sikeredik, akkor még lehet hozzá tenni enyhén meleg tejet vagy akár vizet. A tésztához kb. 2 teáskanálnyi szárított bazsalikomot keverek és azzal is jól összegyúrom a tésztát. A tészta összedolgozása vége felé érdemes étolajat vagy olivaolajat tenni a tésztához és egy konyharuhával vagy akinek van kelesztőtálja, azt lezárva a mosogatóba engedett forró vízbe tenni és ott keleszteni. Nyáron a Nap melege is megteszi ugyanezt a hatást. Kb. 15-20 perc elegendő a kelesztéshez. Ez idő alatt elő lehet készíteni a tepsit. Én sütőpapírral bélelem ki, de ugyanúgy ki lehet vajjal vagy akár zsírral kenni a tepsit. A kelesztés után a tésztát szépen kiterítem a tepsibe, majd a tetejét paradicsomszósszal kenem be és rászórok oreganót, majd az apró kockára vágott hagymát. Ezt követően mindenki egyéni ízlésére bízom, hogy mit tesz rá a pizzára.